Úgy gondoltam, már elég sok időt cipeltem magamban Indiát, a sikátoraival, a szent teheneivel, az összes istenével, tarka ünnepeivel és sokszínű világával együtt. Eljött hát az idő, hogy letegyem...amit letehetek.


2017. november 26., vasárnap

Csápáti vagy Róti ?!

Námászté!

Kicsit kezd elegem lenni abból, hogy az indiai éttermekben itt Budapesten a pincérek nincsenek felvilágosítva arról, hogy melyik indiai kenyérnek mi a neve és milyen módon készül. Pedig ez a minimum én azt gondolom. Elég nagy káosz él az emberek fejében. Ami ennél rosszabb, az hogy a kedves pincérünk (direkt nem írom meg melyik indiai étteremben volt, mert különben egyik kedvenc éttermem) erősíti a saját igazát, ami természetesen rossz információkon alapul.
Na szóval, gondoltam írok egy kis ismertetőt az indiai kenyérfélékről.

Chapati / Rhoti: - egyik legnépszerűbb kenyérféle. Teljes kiőrlésű lisztből készített kerek formájú kenyér, tava- n( lapos serpenyő )vagy fém lapon.
Eredete: India
Elterjedése: India, Nepál, Pakisztán, Banglades, Sri Lanka.

Puri:- Készülhet: teljes kiőrlésű, finom vagy durva búzalisztből. A legelterjedtebb a maida (finom) búzaliszt. A liszt, só, vízből gyúrt tésztát, kis kerek formákra szaggatjuk vagy nyújtjuk és növényi olajban vagy ghiben arany sárgára sütjük. Van olyan recept amelyikben köménymag is szerepel.
Eredete: India
Elterjedése: India, Nepál, Burma, Bangladesh, Pakisztán, Malaysia

Dosa:- eredetileg rizs és fekete lencse ( Urad dal) lisztből készül, fermentált tésztából. Egy éjszakát erjesztik. A tészta állaga a palacsintához hasonló. Forró zsírozott fém lapon sütik. Tálalják töltve, vagy ételek mellé forrón, azonnali fogyasztásra.
Eredete: India
Elterjedése: Dél-India, Sri Lanka, Myanmar, Singapore, Malaysia.
Leggyakoribb ételek: Masala Dosa, Rava Dosa, Onion Dosa stb.

Paratha:- A paratha az egyik legelterjedtebb kovásztalan kenyér, hasonlít a chapatira, csak sokkal vastagabb és rétegzett. Gyakori a töltött paratha, a tésztába bele gyúrjak a párolt zöldséget ( krumpli, karfiol, zöld fűszerek, csili stb.) és azzal együtt sütik meg. Készül teljes kiőrlésű vagy finom búzalisztből. Nagyon ízletes, többnyire reggelire fogyasztják, mert laktató.
Eredete: India
Elterjedése:India, Nepál, Pakisztán, Burma, Sri Lanka, Mauritius, Maldives

Naan:- Közép és Kelet-Ázsiából származik Közel-keleti hatással. Kelesztett fehér kenyér, melyet tandúrban sütnek. A hagyományos nán recept hozzávalói: fehér búzaliszt, élesztő, só, joghurt vagy tej, ezt összegyúrják, majd fél órán keresztül kelesztik, aztán tandúrban sütik. Tálalás előtt olvasztott vajjal megkenik a tetejét.
Elterjedése: India, Pakisztán, Bangladesh, Afghanisztán

Papadum:- Dél-Indiai eredetű, nagyon vékony, ropogós kenyérféleség.Leginkább a chipshez lehetne hasonlítani. Hüvelyes lisztből, főleg fekete lencse lisztből( Urad) vagy csicseriborsó lisztből készül, fűszerekkel. (Chili, köménymag, hagymamag stb.) Előételnek szokták különböző szószokkal, csatnikkal, de a főtételek kiegészítőjeként is megtalálható. (Itt is megtalálható az indiai élelmiszerboltokban csomagban, csak forró olajban ki kell sütni., Ajánlom, mert érdekes, különleges és pillanatok alatt megvan.
A fenti képen is Papadam látható amit én sütöttem.

A lista nem teljes, csak azokról a kenyérfélékről írtam amelyikek a leg elterjedtebbek Indiában.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése